Alkuperäinen ohje oli italialaisessa Cucina Moderna -ruokalehdessä. Koska en osaa italiaa ja ohje on käynyt läpi vegaanistamisprosessin (lukuunottamatta hunajaa), en tiedä onko tällä paljonkaan tekemistä alkuperäisen kanssa. Hyvää oli silti. :)

Tähän tarvitaan:
Taikina:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl soijajogurttia (maustamatonta tai vaniljanmakuista)
  • 2 dl öljyä
  • luomusitruunan raastettu kuori


Täyte:

  • 300 g saksanpähkinöitä
  • 300 g hunajaa (siirappikin varmaan toimisi, en ole kokeillut)


laakea vuoka, halkaisija 24 cm

Sekoita taikinan ainekset keskenään, älä vaivaa. Anna taikinan levähtää peitettynä jääkaapissa puolisen tuntia.

Valmista täyte: Rouhi saksanpähkinät esim. tehosekoittimessa. Lisää hunaja (jos se on kovin jähmeää, voit lämmittää sitä vesihauteessa juoksevammaksi) ja sekoita tasaiseksi.

Kaulitse leivinpaperin päällä vähän reilu puolet taikinasta ohueksi pyöreäksi levyksi, muutaman sentin vuoan halkaisijaa isommaksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperin avulla vuokaan. Taikinan reunat saavat tulla vuoan reunojen yli. Pistele pohja haarukalla.

Levitä täyte tasaisesti vuokaan. Tasoita täytteen pinta märällä lastalla. Taita taikinalevyn reunat täytteen päälle: taikinan pitää olla joka puolelta pari senttiä taikinan päällä, jotta pohjan ja päälle tulevan taikinalevyn saumasta tulee tiivis.

Kaulitse loppu taikina vuoan kokoiseksi levyksi, taas leivinpaperin päällä, ja siirrä se piirakan päälle. Pistele haarukalla.

Paista 175 asteessa noin 40 min. Kuorruta suklaalla tai syö sellaisenaan.

***

Pyysin isääni tarkistamaan, onko meidän vanha nukkekoti vielä olemassa ja ehjä. Jos rupeaisi sisustamaan. :) En vain osaa päättää, tekisinkö vaaleanpunaisen hörselösisustuksen vai sen sisustuksen joka omassa kodissani olisi, jos olisi rahaa sisustaa ja omat seinät joita maalata. Ehkä tarvitsisin kaksi taloa, tyttötalon ja retro-designtalon.